Kell a tükör…

Kell a tükör…

Vélt vagy valós sérelmeink !? 

Az önismereti csoportokban gyakran nagy felháborodást vált ki amikor fény derül a mélyen elrejtett tudattalan tartalmainkra, amikor téma a tükör effektus vagy projekció. Abban egyet tudunk érteni, hogy mások milyen emberek, hogyan viselkednek, vég nélkül tudjuk kifejezni rosszallásunkat, mert mi aztán nem vagyunk olyanok, biztosan nem tennénk ilyet, hogyan is gondolhatnak ilyesmit.

Figyeld meg jól mit szoktál sérelmezni….mások mit tesznek veled? Már megint…vagy mindig, esetleg állandóan…

Nem figyel rám!

Nem foglalkozik velem!

Negatív!

Nem kedves hozzám!

Nem dicsér! …stb…

Aztán pedig vizsgáld meg önmagad, hogy te kivel teszed ugyanezt…

Nem figyelsz…nem foglalkozol vele…negatív vagy…nem vagy kedves…nem dicséred meg…lehet, hogy másokkal, lehetséges, hogy önmagaddal?….

Az önvizsgálat időnként rendkívül hasznos lehet. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem könnyű szembenézni önmagunkkal, ezért inkább kifele fordítjuk figyelmünket.

Ugyanis másokban sokkal hamarabb és könnyebben észre vesszük a hibákat. Pontosabban meg merjük látni a különbözőségeket, nekünk nem tetsző tulajdonságokat, viselkedésmintákat. 

Magunkban kevésbé van bátorságunk megvizsgálni ugyanezeket. Így hát inkább mérgelődünk, hibáztatunk, leszólunk, megítélünk másokat. 

Így “segít” nekünk a külvilág, a másik ember, a hozzánk közel álló személy…így tart tükröt nekünk. 

Mert amit másokban kritizálunk, az ugyanúgy ott rejlik bennünk is…és az igazi önmagunkba tekintés, önmagunk feltárása, önismereti lépéseink során ez nagy segítség lehet.

Minél több alkalommal bírálsz másokat, minél kevésbé vagy elfogadó mások viselkedését illetően, annál nagyobb szükséged van önmagad elfogadására.

Létezik-e megoldás? 

Bizony, hogy létezik. Amit másokban kritizálsz, nem értesz egyet, sérelmezel azt javítsd ki magadban. Legalábbis próbálkozz jobb emberré válni, megtenni minden tőled telhetőt önmagadért és másokért egyaránt. 

Hiszen a legkönnyebb megoldás mindig a másikra mutogatás, sokkal nehezebb őszintén szembe nézni önmagunkkal, mert a felismerés fájdalmas tud lenni, azonban mégis felemelő lehet a fejlődés, amit ezáltal elérhetünk.

A döntés a te kezedben van…továbbra is ítélkezel mások felett, hibáztatsz másokat vagy végre elkezdesz önmagadra figyelni. Meddig kell a tükör?

Ragyogó felismeréseket kívánok!

Személyiségfejlesztés és Önismeret Svastitsné Németh Ildikó

nemethildiko.hu